Archív hírek

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

2005. december 17.


Ülésezett az Alapítvány Kuratóriuma.


2005. április 02.

Képek a felújított Bertalan-házról és a legutóbbi kuratóriumi ülésről.

 
2003. március 19.

Az alapítvány kuratóriuma 2003. március 8-án ülést tartott, amelyen elfogadta a 2002. évről szóló közhasznúsági jelentést.

    * Döntés született a 2002-ben alapított „ A Tudományos Munkáért” elnevezésű ösztöndíj odaítéléséről: a 150.000 forint értékű támogatással Pocsainé Eperjesi Esztert, a Tudományos Gyűjtemények múzeumigazgatójának törekvését támogatjuk tudományos fokozat elérésének érdekében.
    * A kuratórium döntése alapján 1.000.000 forintot fordítunk idén a Kossuth Internátus tanulószobái bútorzatának felújítására.
    * További ösztöndíjakat alapítottunk, s kérünk mindenkit, hogy kísérje ezeket figyelemmel, várjuk a pályázatokat az érdekeltektől.
    * Támogatjuk a Pataki Diákok Szövetsége által felkarolt ötletet, a Nagykönyvtár Repozitóriumának galériával történő bővítéséről, s készek vagyunk a számunkra erre a célra befolyt összegeket elkülönítve kezelni.
    * Döntött a kuratórium a Bertalan-ház további felújításáról, amelynek keretében nyárra a teljes épület felújítottan, bebútorozottan áll rendelkezésre két elkülönülő résszel: csoportos ifjúsági szálláshelyként, valamint igényesebb vendégek részére apartman formájában.
    * Határozatot hoztunk arról, hogy a gimnázium rendezvényeire 2003-ra 400.000 forintot különítettünk el.
    * Összességében a kuratórium 2003-ra 3.000.000 forint támogatási összeget irányzott elő.
 

2003. február 24.


Itt találhatóak a szeptember 27-i rendezvényünk képei Füzessy Professzor Úr látogatásáról.

 
2002. november 4.

November 6-án 17.00 órai kezdettel rendezzük az újabb beszélgetést „Kitekintő a világra” című programunk keretében.

Vendégünk: Dr. Gortvay István Úr. Helyszín: Sárospatak, Bertalan-ház (Pataki Diákok Háza).  Itt látható az esemény beharangozója.


2002. szeptember 27.


Alapítványunk rendezésében beszélgetés-sorozat indul a Református Gimnázium érdeklődő diákjai számára „Kitekintő a világra” címmel. A beszélgetések célja az, hogy elismert, megbecsült emberekkel - kötetlen beszélgetés formájában - a diákok képet kapjanak az előttük álló időszakról, s beszélgessenek, véleményt formáljanak azon értékekről, amelyek életüket formálják. Első beszélgetésünkre 2002. október 8-án, kedden kerül sor 17.00 órai kezdettel az Alapítvány Bertalan-házában (Sárospatak, Kazinczy u. 40.).

Vendégünk: Dr. Füzessy Zoltán Úr, Professor Emeritus, a műszaki tudomány doktora. Itt látható az esemény beharangozója.

 

2002. augusztus 15.

Honlapunkon már olvasható Dr. Sohár Pál Úrnak, alapítványunk kiemelt támogatójának „Amire Sárospatak emlékeztet” című írása. Köszönet az értékes gondolatokért.

 
2002. július 11.


A mai naptól új rovatot indítottunk azzal a szándékkal, hogy támogatóink véleményét rendszeresen közölhessük, lehetőséget teremtve arra, hogy minél többen kifejthessék álláspontjukat arról, hogy miért támogatják a Sárospataki Református Kollégium Alapítványt és az általunk képviselt értékrendszert. Elsőként kiemelt támogatónk, Kun József Úr jegyzetét tesszük közzé. Hasonló írásokat szeretettel fogadunk e-mail címünkön is.
 

2002. június 28.

Tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány Kazinczy utcai Bertalan-házát (a Kossuth internátus focipályája mögött) a PADISZ a nyártól szálláshelyként üzemelteti. Foglalás és részletes információ a Padisz pataki irodájában:

(47-511-490, Jurkó Andrea irodavezető;)
 

2002. április 23.

Honlapunkon új szolgáltatást indítottunk! A Pataki Diákok levelezőlistájára bárki feliratkozhat, aki szeretne rendszeres információt kapni az iskolával és Patakkal kapcsolatos történésekről. Iratkozz fel és kövesd nyomon az eseményeket Te is!

 


2002. február 21.

A Kuratórium 2002. február 9-én történelmi jelentőségű ülést tartott Sárospatakon, mivel első alkalommal volt az ülés helyszíne az Alapítvány saját ingatlanja, a Bertalan-ház. A testület elfogadta a 2001. évi Közhasznúsági jelentést, valamint döntött a 2002. évi költségvetésről, új ösztöndíjak alapításáról, valamint a Gimnázium számára ez évre szóló 800.000 Ft-os szabad rendelkezésű támogatási keretösszegről.


2001. december 10.

Sárospataki emléknap

Nedbál Miklós

Idén első alkalommal kerül sor a Pataki Diákok Emléknapjára december 14-én Sárospatakon.

 

A Pataki Diákok Szövetsége (Padisz) által szervezett ünnepségen díszoklevelet vehetnek át tiszteletbeli tagnak választott volt pataki diákok és tanárok, illetve azok – többek közt Barsi Ernő hegedűművész, Fekete Gyula József Attila-díjas író, Mészáros István református lelkész, püspök és Stumpf István kancelláriaminiszter –, akik sokat tettek az iskoláért, s a városért. Az emléknapon avatják fel a Pataki Diákság Emlékoszlopát, s ez alkalommal mutatják be a Pataki diákvilág anekdotakincse című, 1927-ben indult sorozat negyedik kötetét is. Az eseményre határon túli érdeklődők is érkeznek.

A Padisz 1921-ben alakult, hét évvel később országossá vált, majd több évtizedes kényszerszünet után 1996. november végén alakult újjá Sárospatakon. A jelenlegi Padisz célja, hogy a sárospataki iskolák, a város és a zempléni régió érdekében képviselje, és felhasználja a pataki nevelésügy évszázados értékeit, tájékoztassa a diákokat a környék eseményeiről és hogy kapcsolatot létesítsen és tartson a most tanuló és a volt diákok közt. „Fontosnak tartjuk hagyományaink ápolását, a generációk közötti kapcsolatok létrehozását, s kulturális események, programok szervezését” – vallja a Bolvári-Takács Gábor ügyvezető elnök. A Padisznak nemzetközi kapcsolatai elsősorban az Egyesült Államokban élő, egykori pataki diákokkal vannak. A szervezet anyagi hátterét elsősorban pályázatok, az NKÖM, az ISM és a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány biztosítja. Az 1989-ben létrejött alapítvány kiemelten támogatja az öregdiák kapcsolatrendszer megerősítését, a Padisz szervezetének kialakítását, és ösztöndíjakkal segíti a diákokat. (Magyar Nemzet)

 


2001. október 13.

A Kuratórium  legutóbbi űlésén a Gimnázium által benyújtott pályázatokat tárgysorozatba vette, és úgy döntött, hogy azokat összesen 115.000 forinttal támogatja a következő megoszlásban:

-         Szabó Károly atlétikai emlékverseny:    40.000 Ft

-         Sipos György Torna Emlékverseny:       30.000 Ft

-         Nagyenyedi Ref. Koll. Vendégül látása: 45.000 Ft