Kuratóriumi ülés

szotak.orsolya, szo, 09/22/2012 - 17:07
Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

Szeptember 4.-én megtartotta idei második ülését a Sárospataki Református Kollégium Alapítványának kuratóriuma. Az ülés első részében az Alapítvány idén már lezajlott programjait értékelték és a következő év végéig tervezetteket ismertették, a második részben az újonnan kialakított ösztöndíj-rendszer főbb pontjait rögzítették. Az ülés a nemrég elhunyt, tiszteletbeli elnök, Tukacs Béla megemlékezésével vette kezdetét.

Idén lezajlott programok

A Mentor program keretén belül február első napjaiban 16 végzős diák vett részt Budapesten szakmai napon, akik a Károli Gáspár Református Egyetem három budapesti karán tettek látogatást. Februárban rendezték meg az idei Öregdiákbált a budapesti Manna Étteremben, ahol valamennyi korosztály képviselői együtt ünnepelhettek. A márciusban tartott vezetőképző-hétvége a marketing témakör jegyében telt. Többek között a Sárospataki Művelődési Ház és Könyvtára igazgatója, Csatlósné Komáromi Katalin is előadást tartott a fiataloknak. A hétvége folytatásaként, nyáron vezetőképző táborban vettek részt a diákok Monoszlón, a Balaton partján.

Továbbiakban megvalósítandó programok

Welcome buli 2012 - Idén is kötetlen szórakozással nyitják meg az új tanévet volt, jelenlegi és jövőbeli öregdiák gólyák a budapesti Vaskapu Taverna falai között szeptember 27-én. Október végén mentor-hétvégén vehetnek részt Sárospatakon a középiskolások, ahol kiscsoportokban, forgószínpadszerűen ismerkednek meg a felsőoktatási intézmények karaival, képzéseivel és egyéb lehetőségeikkel. A kuratóriumi ülés a korábban már említett mentorprogram bővítéséről is döntött, melyben az egyetemi nyílt napokra érkező csoportok fogadása és segítése is szerepel. A hagyományokat folytatva december első hetében rendezik meg a „Mikulás-bulit”, mellyel a visszajelzések alapján a diákok nagyon elégedettek, és jövőbeli folytatására is igényt tartanak, átérezve az esemény közösségformáló erejét. Január végén ismét mentornapon ismerkedhetnek meg a gimnazisták a felsőoktatási intézmények működésével, képzéseik felépítésével, az általános felvételi eljárás folyamatával. Jövőre Budapest belvárosában újabb Öregdiák Bál várja mindazokat, akiket pataki diákmúltjuk összeköt. A vezetőképző-hétvégék következő alkalmán 2013. március végén vehetnek részt a végzős diákok és a 11. évfolyam tanulói egy hosszú hétvége erejéig a sárospataki Bertalan-házban. A szervezők közös játékokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel készülnek. A Charity (támogatói)- est új kezdeményezés, egy Budapest belvárosában együtt töltött estére hívogat, ahol az érdeklődők egy-egy téma köré szerveződő előadásokon vehetnek részt. Az Alapítvány az est keretében szeretne eddigi támogatóival is közelebbről megismerkedni és lehetőséget biztosítani arra, hogy újabb támogatók juttathassák el felajánlásaikat az Alapítvány és a Kollégium részére. A támogatói esten az Alapítvány évről évre szeretne beszámolni tevékenységéről, szolgálatairól és jövőbeli terveiről. A vezetőképző táborban jövő augusztusban is hasonló körülmények és tematika mentén tölthetnek néhány közös nyári napot együtt diákok és koordinátorok.

Ösztöndíj-rendszer

A kuratóriumi ülés döntött az ösztöndíj-rendszer tematikájáról, meghatározta éves ütemtervét és felállította a leendő pályázókkal szembeni elvárásokat. Ösztöndíj-bizottságot hozott létre, melynek tagjaivá választotta Újszászy Kálmánt (kuratóriumi tag; 60/C), Bogdán Dánielt (a kuratórium ösztöndíjakért felelős koordinátora; 2008/E), Nezáczkiné Tótin Erikát (Sárospataki Református Kollégium igazgatóhelyettese, az Alapítvány felügyelő bizottságának tagja).

A 2012/2013-as tanévben az alábbi ösztöndíjak pályázhatók meg:

Rigó János- Biológia Ösztöndíj

http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/srka_rigo_janos.sz__0.pdf

Margaret Osterhaven- Hittudományi Ösztöndíj

http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/srka_margaret_osterhaven_0.pdf

Pethő Sarolta- Szociális Ösztöndíj

 http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/srka_petho_sarolta_0.pdf 

Béres Ferenc- Művészeti Ösztöndíj

http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/srka_beres_ferenc.sz__0.pdf

Desider Rothe- Mens Sana in corpore Sano Sport Ösztöndíj

http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/srka_desider_rothe.sz__0.pdf

Kuti Lajos- Fizika és Matematika Ösztöndíj

http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/srka_kuti_lajos.sz__0.pdf

Kőrös Endre- Kémia Ösztöndíj

http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/srka_koros_endre.sz__0.pdf

Csipán György Ösztöndíj

Bessenyey Zénó Ösztöndíj http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/palyazati_utmutato_a_bessenyey_zeno_tanulmanyi_osztondijhoz_0.pdf

Tukacs Béla Tanári Ösztöndíj

http://patakidiak.hu/sites/default/files/uploaded_files/srka_tukacs_bela_0.pdf

Az Alapítvány ösztöndíjakra elkülönített összege: 950 000 Ft.

Szoták Orsolya